Woonmodetrend Wanderlust: huis van een gypsetter

Perscentrum Wonen 2014© Het is niet toegestaan deze content in zijn geheel of gedeeltelijk te reproduceren en/of openbaar te maken.

Het Wanderlust interieur is er niet één die je zomaar bij elkaar shopt. Het is een samenkomst van bijzonder design, erfstukken, souvenirs, en grappige vondsten. Degene die dit bij elkaar heeft verzameld? Die noemen we een gypsetter: iemand die het vrije bestaan van de gipsy’s moeiteloos laat versmelten met de elegante lifestyle van de jetset.

Perscentrum Wonen Woonmodetrend Wanderlust

Het zijn creatievelingen zoals ontwerpers, surfers, koks, bloggers, en andere levensgenieters die de hele wereld als hun woon- en werkplek beschouwen en er een nomadische instelling op nahouden. Gaan ze op reis, dan gaat het huis op Airbnb, komen ze terug, dan brengen ze koffers vol nieuwe decoraties mee.

Deze creatieve spirits barsten van de Wanderlust: een onverzadigbaar verlangen naar nieuwe ervaringen, nieuwe smaken, vergezichten, kleurencombinaties en ambachten. Het vormt de inspiratie voor hun werk, garderobe en inrichting. Souvenirs vinden hun weg naar het interieur: een mix van producten van jonge ontwerpers die tijdens reizen worden gespot en opgepikt, ambachtelijk en lokaal gemaakte items, taxidermie en designklassiekers. Ook nieuw design past in dit interieur, zolang materialen maar echt zijn en het verhaal achter het product er één is om na te vertellen.

Perscentrum Wonen Wanderlust 1
Redesign Rietveld fauteuil van Abouzahra – de Oase fauteuil van Wim Rietveld uit 1958 werd bekleed met stof uit de sub-Sahara; zijden kussen Jungalista van Silken Favours; manden Second Skin van Handed By; kastje Face Value van Earnest Studio bestaat uit drie stapelbare elementen van natuursteen en hout; vloerkleed Rabari 2 ontworpen door Doshi Levien voor Nanimarquina; rode CACTUS van Gufram via BEBOB design; opgezette rode ibis eigendom van The Wunderkammer; koffietafel Fishbone table ontworpen door Patricia Urquiola voor Moroso via Burik & Burik; fruitschaal en bijzettafel van FAN; fauteuil Nest in stof Flower Bits ontworpen door Marcel Wanders voor Moooi; kamerscherm Diptych ontworpen door Lex Pott voor New Window x Lex Pott; geel tasje met franjes van Asos.com. Op de kast: Ardmore zebra box en glazen vaas via The Wunderkammer webshop; houten beeldje uit Ghana, houten beest uit Guatemala en kommetje van Atelier Alessandro Merlin eigen bezit. Op de tafels: houten aap, Ardmore genetkat box, waterbuffel hoorn op standaard, planten in pot via The Wunderkammer. Kunstwerken aan de muur: Marc Bijl (links); Michel Francois (rechts) beide via Gijs Stork

Nomadisch nest

Nomaden leven van oudsher van de ene op de andere plek met kleden als basis in het interieur, om het warm en comfortabel te maken.
In deze woonkamer is het ook het vloerkleed dat alle meubels bij elkaar trekt. Het kleurrijke dessin werd geïnspireerd op het folkloristische, glinsterende borduurwerk van de Rabari-nomaden uit de Indiase Kutch regio. De klassieke Wim Rietveld stoel, uit 1958 en inmiddels een verzamelobject, werd opnieuw bekleed met textiel afkomstig uit de sub-Sahara. Ook de rode cactus naast de stoel is een collector’s item, van het Italiaanse Gufram.

Het gestapelde kastje is er één om jaren aan door te sparen. De in elkaar grijpende panelen zijn gemaakt van goedkoop multiplex of MDF, het dure padoek hout, corian of marmer. Zo kun je goedkoop en licht beginnen, en naarmate er meer geld en een vaste woonplek is, zwaardere en duurdere panelen aanschaffen. En de mogelijkheden voor opstellingen zijn legio, waardoor je telkens een andere kast bouwt.

Perscentrum Wonen Wanderlust 2
Het kamerscherm behoort tot een nieuwe generatie designunica. Het is het resultaat van een experimenteel proces dat stap voor stap online gedeeld wordt: het label New Window wil het maakproces achter design laten zien. Lex Pott, de eerste gastontwerper, besloot zich helemaal te richten op hout, en specifieker nog: op de jaarringen van de boom. Door het hout te zandstralen ontstaan fragiele sculpturen die een respect voor het materiaal en de natuur uitstralen.

Stay tuned voor meer beelden van woonmodetrend Wanderlust. Deze productie kwam tot stand i.s.m. ELLE Decoration en m.m.v. Van Ravenstein en The Wunderkammer
Fotografie: James Stokes
Styling & productie: Monique van der Reijden, Dewi Pinatih
Productieassistentie: Joyce de Haas, Menno Gysbers-van Wijk, Amanda Pinatih
Model: Dienke / de Boekers
Modestylist: Marloes de Jong
Haar & visagie: Corinne van der Heijden
Tekst: Dewi Pinatih

Woonmodetrend Wanderlust is in zijn geheel te zien in ons gloednieuwe Trend Compass trendboek. Kijk hier hoe je deze kunt bestellen.