Nieuw materiaal voor nieuw design

Echt innovatief design begint met nieuwe materialen die bijzondere producten mogelijk maken. De New Material Award is een tweejaarlijkse prijs die ontwerpers uitdaagt duurzame materialen en innovatieve technieken te ontwikkelen en zo bij te dragen aan een betere wereld.

Onder de nominaties zijn een aantal van onze favoriete ontwerpen die bovendien een aantal nieuwe trends illustreren. Je vindt ze hieronder. In het echt zien? Dat kan tijdens de Dutch Design Week wanneer alle achttien genomineerde ontwerpen samen geëxposeerd worden.

Perscentrum Wonen Tijd
Links: Ripening Rugs van Adrianus Kundert; rechts: Living Colours van Buro BELÉN

Trend: Tijd

In de huidige wegwerpcultuur worden producten na slijtage afgedankt, maar wat als materialen mooier worden na verloop van tijd? Buro Belén ontwikkelde ‘verkleurkaarten’ van natuurlijke kleurstoffen die van verkleuring een positieve eigenschap maken. Ook behang dat op een aantrekkelijke manier verkleurt van ontwerpduo rENs en vloerkleden die bij slijtage tot leven komen van de recent afgestudeerde Adrianus Kundert zijn ontwerpen die bewijzen dat veroudering ook verrijking kan zijn.

Perscentrum Wonen Trend Natuur
Links: Flax Chair van Christien Meindertsma; rechts: The Growing Lab / Mycelia van Maurizio Montalti

Trend: Natuur

Ontwerpers passen op nieuwe en verrassende wijze natuurlijke materialen toe. Zo combineert Christien Meindertsma voor haar Flax Chair vlas met biologisch afbreekbaar plastic. Maarten Baas laat een boom groeien om een mal, zodat na 200 jaar een stoel kan worden ‘geoogst’, terwijl Maurizio Montalti juist snelgroeiende schimmeldraden gebruikt en deze in allerlei gewenste vormen laat groeien.

Perscentrum Wonen Afvalbewerking
Links: POST-VLISCO van Simone Post; rechts: Holle Buis Techniek, Studio Dirk van der Kooij

Trend: Afvalverwerking

In plaats van nieuwe materialen te ontwikkelen zijn er ook ontwerpers die afval op inventieve wijze verwerken tot nieuwe producten . Zo weet Simone Post van de stofresten van de Vlisco fabriek weer tapijten te maken. Studio Dirk van der Kooij produceert stoelen en lampen van oude CD’s en ontwikkelde hier een nieuwe 3D print techniek voor. Floor Nagler en Didi Aaslund maken op Lesbos samen met vluchtelingen tassen van het bootzeil en de reddingsvesten die achterblijven op het strand na een gevaarlijke bootreis. De vluchtelingen kunnen de tassen meenemen op hun verdere reis door Europa.