Milaan Must See: met rood verfbad krijgt tapijt een tweede leven

Maandag barst in Milaan ’s werelds grootste design event los. Verspreid door de stad presenteren de klinkende merknamen, nieuwe kleine merkjes, sterontwerpers én studenten van over de hele wereld hun nieuwe ontwerpen. Perscentrum Wonen laat je met een lijst hotspots weten welke presentaties je niet mag missen en neemt hieronder een bijzondere samenwerking onder de loep. Designduo rENs uit Eindhoven en tapijtmerk Desso werken samen aan een bijzonder project dat in Milaan het licht ziet.

Perscentrum Wonen-RENS&DESSO3

Even voorstellen: rENs Renee & Stefanie

Sinds 2008 werken ontwerpers Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren onder de naam rENs. Samen creëren ze een groeiende collectie interieurproducten: bijzondere objecten voor in de kamer, doordat ze net iets anders werken dan je bij een lamp of kastje zou verwachten. Een andere rode draad in hun werk is precies dat: rood. Mennen en Van Keijsteren zijn regelmatig te vinden boven rode verfbaden, waarin ze testen hoe verschillende materialen deze kleur opnemen: het experiment staat centraal.

Restanten krijgen een nieuw leven

Dit ongoing experiment leidde ook tot het project re-vive dat ze vanaf aanstaande dinsdag in het hippe Ventura Lambrate laten zien in Milaan. Mennen legt uit: “Twee jaar geleden hebben we voor de Dutch Design Week allerlei verschillende soorten textiel rood geverfd, waaronder tapijtstalen die we bij Desso hadden opgevraagd. Tijdens de Design Week raakten we met het bedrijf in gesprek. In de textielindustrie is veel restmateriaal: je hebt te maken met mode en verschillende collecties per jaar, waardoor er veel onverkochte restanten zijn. Oók bij Desso, zo bleek uit onze gesprekken. Kamerbreed tapijt, afkomstig uit verschillende collecties en jaren, gemaakt van verschillende materialen maar allemaal van uitstekende kwaliteit, liggen opgeslagen en kosten geld. Wij besloten deze partijen tapijt een nieuw leven te geven.”

Perscentrum Wonen-RENS&DESSO8

Rood ontstijgt mode

Hoe gaan jullie dat doen? Mennen: “Door het rood te verven! Daardoor ontstijgt het mode of een dateerbare collectie. Zelfs de meest muffige kleuren krijgen door een rood verfbad weer een mooie kleur. Een deel van het kleed behoudt bovendien zijn originele kleur. Dat kleurverloop maakt het interessant. En doordat de beginkleur altijd anders is, is het eindresultaat dat ook. Soms is het rood meer aubergine, dan weer felroze, of neigt het naar bruin. Ook spannend is dat we de karpetten ter plekke verven, in een grote machine waar we de kleden met de hand doorheen halen.”

Een archief van experiment

Dat klinkt onvoorspelbaar! Mennen: “Dat is het ook! Een beetje eng is het wel, want we werken direct met het eindproduct: van het kamerbreed tapijt zijn vloerkleden gemaakt met mooi afgewerkte randen. Doordat de samenstelling van het materiaal telkens anders is – wol, synthetisch of een mix – worden de pigmenten telkens anders opgenomen. Ook passen we verschillende verftijden toe om te testen hoe de kleur geabsorbeerd wordt. Dat is weer dat experimentele. Dus eigenlijk kan er ook niet echt iets mislukken. Er ontstaat een nieuw soort archief dat we in Milaan uitbreiden.”

Rood staat voor kracht

Wat betekent de kleur rood voor rENs? “Rood wordt geassocieerd met verschillende emoties, zowel goede als slechte, maar belangrijker is de kracht die de kleur uitstraalt. Je maakt er ook een statement mee: als je voor rood kiest sta je ergens voor. Bovendien heeft de kleur ontzettend veel schakeringen, veel meer dan bijvoorbeeld groen of blauw, en dat is weer fijn voor ons werk. Of ik een favoriete tint  heb? Nee, niet zozeer. Wel heb ik een favoriet kleed. In een beetje een viezige kleur groen die met het rood helemaal opleeft: prachtig,” aldus Mennen.

Perscentrum Wonen-RENS&DESSO7

Een rENs tapijt op de vloer

Wat zijn jullie verwachtingen van Milaan en waar hopen jullie op? Mennen: “Veel publiciteit en goede reacties zijn natuurlijk mooi meegenomen, maar het mooiste zou het zijn als de kleden ook echt weer de markt opgaan en weer de waarde krijgen die ze verdienen. Dit is dan ook niet een enkel conceptueel project waarvan de levensduur niet verder reikt dan de design week in Milaan. We werken met verfstoffen die lichtecht zijn en niet afgeven, wat de tapijten geschikt maakt voor bij mensen thuis. Als onze kleden straks echt gekocht en gebruikt worden, is onze missie geslaagd. Het is heel bijzonder dat wij met onze visie bij kunnen dragen aan een kwestie die bij een professioneel bedrijf als Desso aan de orde is. Wij sturen resten opnieuw het leven in!”

De presentatie re-vive by rENs & DESSO is te zien in Ventura Lambrate op Via Massimiano 23 van 8 t/m 13 april.

Perscentrum Wonen-RENS&DESSO4