Gespot in Keulen: Hout & Kleur

Van de nieuwe collecties op de internationale meubelbeurs in Keulen krijg je een frisse en vrolijke kijk op het nieuwe wonen. Want met zo veel heldere inzichten voor design, schudden we de crisis van ons af en richten we ons op de toekomst. Een optimistische noot voor in ieder huis en een trendsignalement: houtsoorten gecombineerd met fijne kleurtjes.

Hout en kleur zijn de verse ingrediënten voor het nieuwe interieurgevoel voor 2014. Op de beurs IMM Cologne in Keulen laten ontwerpers en fabrikanten zich met deze materialen van hun meest warme en vrolijke kant zien. Opvallend is de toepassing van allerlei soorten duurzaam hout, van het ‘bleke’ iepen, esdoorn en veelal wit naturel gebeitste eiken tot  het ‘warme’ walnotenhout en gerookt eiken.

Pilat & Pilat Anna tafel en Pas stoel

Nieuwe folklore

Verfrissend zijn noviteiten waar hout en kleur in één ontwerp samenkomen, zoals tafel Anna van ontwerper Peter Tromop voor Pilat & Pilat. Het lichtblauwe tafelblad en het eikenhouten onderstel combineren goed met de nieuwe Pas-stoel van ontwerper Gjalt Pilat, die geïnspireerd is op een antiek Tiroler model, maar met de nieuwste houtbewerkingstechnieken is gemaakt. De folklore looks van deze set verraden echter niks over het hypermoderne productieproces.

Arco-Tablet_Jonas_Trampendach

Familietafel

Een mix van kleur en hout zien we ook in de nieuwe multifunctionele bijzettafeltjes Tablets van Arco. Ze zijn er in verschillende hoogtes, formaten en vormen, maar toch horen ze bij elkaar als een grote familie. Door ze gedeeltelijk onder elkaar te schuiven ontstaat een koffietafel als een ‘landschap’ en dat was nou precies de achterliggende gedachte van de Deense ontwerper Jonas Trampedach. Arco is niet vies van experiment en ontwikkelt regelmatig nieuwe materialen. De tafelbladen op de massieve eiken pootjes zijn gemaakt met behulp van een nieuwe afwerking: epoxeren. Daardoor zijn de Tablets totaal slijtvast.

Agape DR Tub

Neutraal terrein: een wit bad in een houten ombouw

Praten over je relatie: dat kan aan de keukentafel, maar waarom niet in bad? Dat geeft minder afleiding: niemand kan immers ongeïnteresseerd op z’n telefoonscherm of naar de tv staren en ook boos weglopen gaat niet zomaar. Dat is nou eenmaal moeilijker in je blootje.

Of dit de echte reden is waarom Marcio Kogan en zijn Studio MK27 een bad voor liefdesstellen maakten? De naam DR tub, waarbij DR staat voor Discussing the Relationship, doet vermoeden van wel. Kogan deed dat voor Agape, de crème de la crème onder sanitairmerken. Het bad, dat hij omschrijft als een “vriendelijk, sensueel en charismatisch object”, heeft een niervorm. Zo kunnen er twee volwassenen relaxed in zitten, zonder dat er benen en armen in de knoop raken. De kraan staat buiten het bad die een ombouw van gebogen hout heeft. In de witte binnenkant komen de voeten van de baders gemoedelijk in het midden samen. Zo is het bad perfect om serieuze zaken op veilige afstand te bespreken of juist om elkaar verliefd aan te staren.

Pliet Lobbyist

Duits hout: onverwoestbaar voor binnen en buiten

Op de IMM Cologne is, naast alle grote gevestigde namen, ook nog vers talent te ontdekken. Pliet, het label van Dominik Lutz en Lutz Pankow, sprong in het oog. In het Duits is Pliet slang voor ‘intelligente gedachte’. Mooie en slimme producten creëren van hoge kwaliteit – en vaak van hout – die ook nog eens lang meegaan, is wat Lutz en Pankow onder die naam doen.

Stoel LOBBYIST is voorzien van een speciale coating die hem bestand maakt tegen alle weersinvloeden. De schommelstoel wordt, net als veel andere meubels van Piet, geleverd als flatpack. In de constructies komt bijna geen schroef kijken. Daardoor blijven meubels er zelfs na keer op keer in- en uit elkaar halen tiptop uitzien. Dat maakt het design naast slim ook duurzaam. Bovendien komen alle materialen uit Duitsland en wordt alles lokaal geproduceerd: niet verder dan op 100 kilometer van thuisbasis Hamburg.

Perscentrum Wonen bezoekt de internationale meubel- en designbeurzen om jou op de hoogte te brengen van de laatste trends! Hier lees je al onze signalementen. Voor redactioneel gebruik van onze content kijk je in het Persdossier.