Dit glas-in-lood raam laadt je telefoon op

Met het zonlicht dat iedere dag de aarde bereikt, zou je alle elektrische apparatuur ter wereld een heel jaar kunnen voorzien van stroom. De grote vraag is hoe je het licht opvangt en opslaat, en verplaatst naar daar waar het nodig is.

Ontwerper Marjan van Aubel, die zowel in Nederland als in Londen studeerde, weet hoe dat moet én hoe dat op een mooie manier kan.

Perscentrum Wonen-Current-Window1

Dat er met deze moderne interpretatie van glas-in-lood ramen iets bijzonders aan de hand is, zie je in eerste instantie niet – tot de USB-poort in de vensterbank je opvalt.

Perscentrum Wonen-Current-Window3

In de gekleurde panelen glas zijn deeltjes titaniumdioxide opgeslagen. Zodra die zonlicht opvangen, komen er elektronen vrij en ontstaat er een elektrische stroom. Het principe is afgekeken van de manier waarop groen Chlorofyl fotosynthese in planten veroorzaakt. De ramen doen hun werk zelfs op een bewolkte dag en zonder dat het licht direct op de ramen schijnt. Via de USB-poort is de energie vervolgens te gebruiken voor allerlei apparatuur.

Perscentrum Wonen-Current-Window4

Alle ramen in de Londense 19 Greek Street Gallery werden voorzien van de prachtige ramen. Tijdens London Design Festival laadden wij er onze telefoon op in het raamkozijn.

Perscentrum Wonen-Current-Window2

Current Window is een project van Caventou, het merk van Marjan van Aubel en Thor Schuitemaker-Wichstrom, dat zonneceltechnologie in designobjecten integreert.