Badkamertrend: de nieuwe hotspot in huis

De badkamer transformeerde de afgelopen jaren van een wit betegeld hokje met sfeerloos kunstlicht tot een thuisspa om heerlijk in te ontspannen. De emancipatie van de badkamer lijkt nu bijna voltooid. De badkamer anno 2013/2014 is een volwaardige leefruimte in het huis geworden, die ook als zodanig wordt ingericht. Of het nu een verlenging van de woonkamer óf van de slaapkamer is, de stijl van het interieur voer je ook in de badkamer door!

Ontspannen staat nog steeds centraal, maar het leven staat in de badkamer niet stil. De badkamer heeft ook een sociale functie. Zijn we inmiddels gewend aan de open keuken, dan is het nu tijd om je open te stellen voor de open badkamer. Ben je er klaar voor?

rc40 Burgbad

Burgbad gelooft in open. De rc40 collectie werd er speciaal voor ontwikkeld. 

Meet me in the bathroom: de badkamer als sociale hotspot
We brengen aanzienlijk wat tijd door in de badkamer: hier begint en eindigt onze dag. Onze intieme ochtend- en avondrituelen delen we met onze familie of geliefde. De badkamer heeft daardoor ook een sociale dimensie: het is de plek om samen de planning van de dag door te nemen, of lekker te relaxen voor het slapengaan.

lo-res Bjhon Agape crop

Wasbak Bjhon van Agape.

Dat heeft zijn weerslag op het design van sanitair. De baden in de collectie Darling New van Duravit zijn uitgerust met een extra brede badrand, die uitnodigt om te zitten en te praten. Het Bette One Highline-bad is ‘double ended’ voor comfort tijdens het samen badderen. Ook de afvoer werd om die reden in het midden van de badkuip geplaatst. De nieuwe wasbakken BETTE One Monolith en Bjhon van Agape zijn vrijstaand en dus van alle kanten te gebruiken: zo worden ze het middelpunt van de gezinsbadkamer.

IKEA Ragrund

Handdoekenrek én stoel: de RAGRUND is twee-in-een en dus helemaal IKEA.

De badkamer als zitkamer
Opfrissen en ook relaxen worden comfortabel met een fijne fauteuil in de badkamer. Misschien even wennen, maar een zithoekje in de badkamer is wat de klok slaat. Zelfs IKEA komt met een oplossing voor kleine ruimtes met de RAGRUND, een handdoekenrek en stoel in één.

87_JEE-O carpet maya

Carpet Maya van het Nederlandse JEE-O in samenwerking met Carpet Sign.

Conclusie: we decoreren de badkamer al ware het een verlenging van de woonkamer. Antonio Lupi ontwikkelde zelfs open haarden (die op ethanol of op hout branden) voor in badkamer. JEE-O, bekend van de fraai vormgegeven badkuipen en douches van Nederlandse makelij, ontwikkelde samen met Carpet Sign een kleed voor op de tegelvloer. Want als de voeten warm zijn, is de rest van het lichaam dat ook. De benaming ‘badmat’ volstaat niet voor het karpet dat in ovale, rechthoekige en vierkante vorm en zowel gelust als gesneden te krijgen is. Het is een knus element dat niet afdoet aan functionaliteit: de kleden zijn in tegenstelling tot de standaard badmat waterproof en gaan jaren mee. Het materiaal, dat ook wordt gebruikt in zwembaden en wellnesscentra, heeft zich namelijk al ruimschoots bewezen.

EDIT duo

De EDIT Letterbox en EDIT Cabinets van het Nederlandse merk Not Only White.

Op dat kleed en naast de fauteuil hoort natuurlijk een bijzettafel. Nendo ontwikkelde voor Bisazza Bagno stapelbare bijzetkubussen waarin je ook kunt opbergen. Die rijmen qua vorm mooi met de kleine gekleurde EDIT Cabinets voor aan de muur van het Nederlandse Not Only White. Ontwerper Marike Andeweg lijkt niet te geloven in deurtjes waarachter dingen worden weggestopt. Parfumflesjes en verzorgingsproducten zijn mooi genoeg om ze tentoon te spreiden in de EDIT Letterbox die, zoals de naam al verraadt, geïnspireerd is op een ouderwetse letterbak.
Ook verlichting mag huiselijker en is niet langer beperkt tot inbouwspots. Met een (vintage) hanglamp creëer je direct een romantische en unieke sfeer.

lo-res NUDO LED
Kaptafel of wastafelmeubel? Agape combineert de twee.

Bed, Bath & Beyond
Breek de muren af: de scheiding tussen de slaapkamer en de en suite verdwijnt. De badkamer en kleed- en kapruimte lopen in elkaar over. Agape komt met een wandkast voor de wasbak die naadloos in de spiegel overloopt. Is het een kaptafel of een badmeubel? Wat maakt het uit wanneer het er zo mooi uitziet? In een lange passpiegel in de badkamer check je ook direct je outfit.

Nendo for Bisazza Bagno-plant

Nendo voor Bisazza Bagno.

Badend in het licht
Ook de fysieke plek van de badkamer binnen het huis verandert. Niet langer is de toiletpot, bij gebrek aan een raam, het enige uitzicht. Het daglicht stroomt binnen door grote ruiten die je wakker laten worden met wat zonneschijn. Dat maakt het ook mogelijk planten te houden in de badkamer. De gatenplant, parapluplant, fijnbladige vingerplant, krulvaren en de sierasperge zijn daar door hun liefde voor vochtige ruimtes uitermate geschikt voor. Japanse ontwerper Nendo vindt ook dat planten in de badkamer thuishoren. Een plantenpot die tegelijkertijd ook als bijzettafel is te gebruiken, maakt deel uit van de collectie die hij voor Bisazza Bagno ontwierp.

Surface Tiles Timber Porcelain duo

Schijn bedriegt. Deze vloer is niet van hout, maar gelegd met porseleinen tegels met houtlook.

Warm, tactiel en gezellig
Het zijn nou niet per se de woorden die je bij een badkamer zou verwachten, maar tegelproducenten doen er alles aan om daar verandering in te brengen. Zo zijn de nieuwste tegels voorzien van een houtprint. Timber Porcelain noemen ze dat bij Surface Tiles. Ook nieuw in het assortiment zijn het natuursteenmotief en de decoratieve patronen in collectie Azulej door ontwerper Patricia Urquiola, waarmee je de illusie van een vloerkleed wekt.

Marmo Spirito stand

De stand van Marmo Spirito op de Maison & Objet interieurbeurs in Parijs, september 2013.

In de moderne badkamer mag echter geen marmer ontbreken. Als wasbak, douchebak, badombouw, op de muur of op de vloer: dit materiaal wordt op ieder oppervlak ingezet. Silestone biedt kwartsoppervlakken met marmerdessin in de Nebula-serie die is uitgerust met bacteriostatische technologie. Ook de badkuipen van JEE-O in vrijstaand model – de trendy keuze van het moment – zijn gemaakt van kwarts dat warm en zijdezacht aanvoelt.

Nendo for Bisazza Bagno-bad

Nendo voor Bisazza Bagno.

Een gezellige uitstraling realiseer je ook met een houten badombouw zoals in de Duravit Darling New, Bette One Highline en Vitra Memoria collecties. Nendo voerde zijn collectie voor Bisazza Bagno grotendeels uit in larikshout, dat een warme gouden gloed heeft. Hij liet zich inspireren door het feit dat Japanse badkamers in het verleden een plek voor communicatie waren: families die samen baadden en ook openbare baden waren gebruikelijk. De collectie geeft het gevoel van een samenzijn doordat alle delen bij elkaar zijn geplaatst alsof ze samen in bad zitten: de kranen bevinden zich in de badkuip, ondergedompeld naast het zeepbakje en het waterglas. Ook zit er een blad in de kuip voor items die droog moeten blijven.

BINNENKIJKEN

Marlijn van Koningsbruggen (29), mede-eigenaar modezaak Van Ravenstein
John Kuilman (30), interieurarchitect bij G-Star
Wonen in: Amsterdam-Oost op 1 hoog. Oppervlak: 65 m2, oppervlak badkamer: 5 m2

Dat je geen enorme badkamer nodig hebt om de sfeer van het huis door te laten lopen in de badkamer, bewijst de en suite van Marlijn van Koningsbruggen en John Kuilman. Met hout en marmer op de vloer, metrotegeltjes en donkerblauw geschilderde muren sluit de inrichting naadloos aan op de rest van het interieur.

Badkamer MJ1

Een jaar geleden kochten Marlijn en John hun appartement op één hoog in Amsterdam Oost. Er werd hevig verbouwd: wanden werden weggebroken, de glas-in-lood en suite deuren maakten plaats voor een strakke witte scheidingswand waarin twee zwevende schuifdeuren verdwijnen. De keuken verhuisde van achter in het huis naar de bijkamer aan de voorkant en maakte zo plaats voor de badkamer. Op de plek van de oude badkamer kwam een royale inloopkast. Dat is ook, samen met het toilet, de enige ruimte die afgesloten wordt met een deur.

Van voor tot achter is het huis nu open: keuken, woonkamer, slaap- en badkamer lopen vloeiend in elkaar over. In alle ruimtes ligt dezelfde houten vloer.

In de badkamer wilden Marlijn en John de materialen zo neutraal mogelijk houden, met een klassiek randje dat past bij de schouwen en ornamenten in de andere ruimtes. Marmer en witte metrotegeltjes voldeden aan die eisen en passen bij het luxe hotelgevoel dat ze wilden creëren: de reden dat ze er voor kozen de badkamer en suite te maken. De muur werd donkerblauw geschilderd, maar door het grote raam is het er nooit donker of bedompt. Ook al is het oppervlak klein, de ruimte ademt hun stijl van ingetogen luxe, functionele vormen en onverschrokken kleurgebruik die in de rest van hun interieur, garderobe en zelfs werkplekken terugkomt.

Badkamer MJ duo

Badkamer plankje

Stefanie Prince (29), marketing & events bij club Blender Rotterdam
Jamil Sancha (30), mede-eigenaar club Blender Rotterdam en cocktailbar Level
Sef Sancha (3 maanden)
Wonen in: Rotterdam Overschie, woonhuis van ca. 150 m2 met voor- en achtertuin

Een groot vrijstaand bad is de eyecatcher in de badkamer van Stefanie Prince en Jamil Sancha. Het was liefde op het eerste gezicht. Dat de badkuip zich aan de andere kant van de wereld bevond, was voor haar geen probleem.

Badkamer SP

Op rondreis op Bali vielen Stefanie en Jamil als een blok voor deze vrijstaande badkuip. De liefde was zo groot dat ze het bad lieten verschepen naar Rotterdam. Daar vormde het het uitgangspunt voor de badkamer waarvoor alle andere elementen zo werden gekozen om het bad optimaal tot zijn recht te laten komen. De houten vloer geeft een warme uitstraling en de pasteltint op de muur zorgt voor een vleugje kleur. De smalle voegen geven de betegelde border een modern gevoel, terwijl het witte sanitair bij de oude stijl van het huis past.

badkamer SP2

Meer badkamernieuws
Nu de badkamer onderdeel is van de rest van het huis, betekent ook dat WIFI en multimedia hier net zo geïntegreerd zijn als in de rest van het huis? Hoe? Dat lees je in dit artikel over de nieuwst innovaties op badkamergebied.